De Kasteelruïne Born

Welkom op de website van de kasteelruïne Born! Op deze website vindt u van allerlei informatie over deze Limburgse kasteelruïne.

De consolidering

De gemeente Born heeft enkele jaren geleden besloten haar kasteelruïne te behoeden voor verder verval. Daarom wordt de ruïne momenteel geconsolideerd. Dat wil zeggen dat de bestaande resten van de ruïne worden behouden voor verder verval, zodat ons nageslacht ook nog in staat zal zijn de overblijfselen van dit eens zo fiere kasteel te bewonderen. Hier vindt u meer informatie hierover.

De geschiedenis

De geschiedenis van kasteel Born is al oud, eeuwenoud. Het kasteel werd voor de eerste keer vermeld in een document uit het jaar 1154. Sindsdien heeft het een bewogen tijd meegemaakt. En met deze consolidering wordt alweer een nieuwe bladzijde van haar geschiedenis opengeslagen.

Het dagboek

Vanaf februari 2000 wordt er door bouwhistoricus Coen Eggen, werkzaam voor het Monumentenhuis Limburg, een Dagboek bijgehouden van de consolidering. In dit Dagboek worden de werkzaamheden in en rondom het kasteel op de voet gevolgd. In het Dagboek vindt u onder andere: beschrijvingen en foto’s van interessante nieuwe vondsten met wetenschappelijke uitleg, foto’s van de ruïne en de werkzaamheden, en de voortgang van de consolidering. Dit Dagboek wordt zeer regelmatig geüpdate.

Tijdsvenster

Als het gehele project in het voorjaar van 2002 zal worden afgerond, zal er bij de ruïne inmiddels ook een zeer speciale digitale presentatie zijn verrezen. In samenwerking met het Belgische Ename974-center wordt er in de komende twee jaar namelijk een Tijdsvenster ontwikkeld, dat kasteel Born door middel van virtuele 3-D reconstructies opnieuw zal laten herleven!