De plannen

Na de restauratie van de voorburcht en de herbestemming van dit gebouw tot Gemeentehuis heeft de Gemeente Born in 1991 haar voornemen uitgesproken tot consolidering van de kasteelruïne Born. In 1984 was gebleken dat restauratie van het kasteel zelf financieel niet haalbaar was. Onder consolidering wordt verstaan: het zo goed mogelijk vertragen van verder verval (zogenaamd gecontroleerd verval), met als voorwaarde dat zo min mogelijk restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Het uiterlijk van de ruïne mag niet worden aangetast. Kortom: de ruïne moet ruïne blijven.

Consolidering
Doel van deze consolidering is het kasteel te behouden voor verder verval en ervoor te zorgen dat het de ruïne weer toegankelijk wordt voor publiek. In de 1e fase zal de ruïne daartoe eerst worden opgeschoond: alle restanten in en om de ruïne zullen worden opgeruimd, en belangrijke vondsten zullen worden schoongemaakt, gedocumenteerd en opgeslagen. Ook zal in deze 1e fase een analyse worden gemaakt van de structurele problemen van het kasteel. Tenslotte zal in deze fase een definitief plan worden gemaakt voor de consolidering van het kasteel (de 2e fase).Op dit moment is over deze 2e fase al te zeggen dat verder verval van de ruïne met behulp van staalconstructies zal worden tegengegaan.

Twee jaar
De gehele consolidering zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Eind februari 2000 is men begonnen met de eerste werkzaamheden, die het begin van de 1e fase van de consolidering inluidden. In het voorjaar van 2002 zal, indien de werkzaamheden naar wens verlopen, de ruïne open worden gesteld voor publiek.

Verdere ontwikkelingen
De consolidering van de kasteelruïne is geen alleenstaand project. In de komende jaren zullen tevens een aantal andere ontwikkelingen worden doorgezet. Zo zal een gedeelte van de voorburcht worden herbestemd als gemeenschapshuis. Met het oog op de toeristische waarde van het kasteelcomplex zal het dierenpark worden opgewaardeerd.
In dit kader zal tevens een digitale presentatie worden ontwikkeld door het Ename974-team. In deze presentatie zullen bezoekers van de ruïne vanaf het begin van 2002 de geschiedenis van het kasteel herbeleven. Met behulp van 3-D computerreconstructies zal het kasteel opnieuw tot leven worden gewekt!

Met informatie omtrent het verfraaien van kamers met stickers voor de babykamer. Kijk dan op www.muurstickersbabykamer.org voor de leukste muurstickers om de kamer van je kindje op te vrolijken. Tevens als je een muursticker voor je woonkamer zoekt kan je hier terecht.