Tijdsvenster

Het Ename974-team heeft een presentatietechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om eeuwenoude historische overblijfselen te reconstrueren voor een breed publiek. Het speciale aan deze presentatietechniek is dat er geen sprake is van tastbare reconstructies: de archeologische overblijfselen worden daarentegen door middel van 3-dimensionale computerreconstructies opnieuw tot leven gewekt! Deze nieuwe presentatietechniek heeft de naam Tijdsvenster gekregen.

Het Tijdsvenster-concept

Een Tijdsvenster bestaat uit een videocamera, een computer, twee grote schermen en een aanraakscherm. De behuizing biedt het systeem en de bezoekers bescherming tegen slecht weer. De camera is gericht op een bepaald deel van de archeologische site (de funderingen van de Sint-Salvatorkerk) en toont deze live op het scherm.

Door het tonen van reconstructies van de verschillende kerken – precies bovenop de opgegraven funderingen geplaatst – geeft het Tijdsvenster de bezoekers niet alleen inzicht in de wirwar van archeologische overblijfselen maar ook in de historische evolutie van het gebouw.

Door live videobeelden te gebruiken van de overblijfselen, geeft het Tijdsvenster de bezoeker een gevoel van authenticiteit. Het totaalbeeld van de reconstructie toont immers de weersomstandigheden en de menselijke activiteit op en rondom de site.

Het aanraakscherm laat de gebruiker toe te kiezen uit programma’s die verschillende aspecten van de Sint-Salvatorkerk belichten, zoals de inplanting, de historische evolutie, en het archeologisch onderzoek. Spectaculair zijn de reconstructies. Men kan daarbij kiezen uit verschillende tijdsvakken. Wanneer men kiest voor de reconstructie in een bepaald tijdvak, kan men rond en in de (virtuele) kerk lopen, en het interieur ervan zien. Aan de hand van een multimediavoorstelling met foto’s, plattegronden en tekeningen krijgt men bovendien een beeld hoe men tot deze reconstructie is gekomen.

Het Tijdsvenster in Born

Eind 2001, als de consolidering van de kasteelruïne Born haar einde nadert, zal nabij het ruïne-terrein inmiddels ook een Tijdsvenster verrezen zijn. Het komende jaar gaat het Ename974-team hard aan de slag om, evenals ze dat in Ename gedaan hebben, kasteel Born door middel van virtuele reconstructies opnieuw tot leven te wekken.
Aan de hand van enkele historische personen, bijvoorbeeld Jan Arnoldt de Leerodt of Jean Albert Barbou van Roosteren, wordt u als bezoeker rondgeleid door de roerige geschiedenis van het kasteel.
Een bezoek aan de kasteelruïne Born zal een onvergetelijke belevenis zijn!